Oppdatering23. mai 2023

Havila Foresight satte Mongstad-rekord

I begynnelsen av mai passerte Havila Foresight milepælen 2000 turer fra CCB Mongstad ut til feltene i Nordsjøen. 

Så langt en kjenner til ved CCB Mongstad er det ikke andre enkelt-skip som har samlet seg en slik Mongstad-erfaring. Rekorden ble markert med besøk om bord både frå basen, rederiet og fra Equinor som har hatt båten i arbeid siden den var ny i 2007.

Operations Director i Havila Shipping, Runar Smådal, trekker frem det jevnne, langvarige og gode arbeidet fra mannskap og skip.

- Det er jevnt arbeid og drift hele tiden, og vi er imponerte over mannskapet som leverer kvalitet hver eneste dag på rundtur etter rundtur. Det er resultatet av godt sjømannskap og gode rutiner om bord.

Også kaptein Runar Frøytun tek fremhever mannskapet som en suksessfaktor.

- Med så intens drift er det utfordrende å både sørge for både planlagt vedlikehold og rutekjøring, men det går bra når en har med seg et godt mannskap. Det er mannskapet som utgjør båten. Og så er det selvsagt avgjerønde at vi har god kommunikasjon med oppdragsgiver og rederi.

18 ganger rundt ekvator

I forbindelse med markeringen hadde Runar Smådal funnet frem kalkulatoren og lekt litt med tal.

Med utgangspunkt i 5596 dager på kontrakt for tidlegere Statoil og nå Equinor, så har Havila Foresight i snitt brukt 2,8 dager per tur – ut fra Mongstad til Trollfeltet, Oseberg, Gullfaks og tilbake. Da Havila Foresight passerte 1000 turer fra Mongstad, mente kapteinen om bord at dei også passerte ein million last (bulk og dekk), så da er en nok på over to millioner tonn ved passering av 2000 turer.

De 2000 turane tilsvarer nesten 390.000 nautiske mil eller 18 gonger rundt jorda ved ekvator.

Oppdateringer21. mars 2025

Marte Ziolkowski oppnevnt til å evaluere Etterretningstjenesteloven

Marte Ziolkowski, rådgiver i Norges Rederiforbunds beredskapsavdeling er i statsråd 21. mars oppnevnt til utvalget som skal evaluere etterretningstjenestelovens virkeområde. 

Utvalget som ledes av professor Marius Emberland, består for øvrig av jurist Fredric Holen Bjørdal, pensjonert stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa og sivilingeniør Einar Lunde.

Utvalget har mandat til å evaluere etterretningstjenestelovens virke og mulighet for kontroll av dens bestemmelser, inkludert ressurssituasjonen, kompetanse og virkemidler hos EOS-utvalget og domstolene.

Arbeidet starter våren 2025, og utvalget skal levere sin rapport innen ett år etter oppstart. Rapporten skal offentliggjøres i sin helhet senest i september 2026.

– Dette er et svært viktig arbeid, og vi i Rederiforbundet er veldig glade for at våre kollegaer er involvert i arbeidet med en så viktig og relevant lov. Vi ønsker utvalget lykke til med arbeidet, sier Knut Arild Hareide, adm. direktør i Rederiforbundet. 

Oppdateringer12. mars 2025

Odfjells første kjemikalietankskip med seil med kurs over Atlanterhavet

Odfjells kjemikalietanker Bow Olympus har satt kurs mot Texas med fire 22 meter høye seil for å dokumentere effekten av vindkraft. Dette markerer et viktig skritt i Odfjells arbeid med å redusere utslipp, med forventninger om betydelige drivstoffbesparelser og bedre energieffektivitet.

Under overfarten vil Bow Olympus overvåkes nøye for å måle hvor mye drivstoff som spares.

– Innsikten fra Bow Olympus vil legge grunnlaget for videre beslutninger når vi fortsetter å forbedre flåtens energieffektivitet samtidig som vi utvikler neste generasjon kjemikalietankskip som skal være med oss frem mot og etter 2050, sier Erik Hjortland, VP Teknologi i Odfjell.

Hvis resultatene er gode, planlegger rederiet å installere seil på flere kjemikalietankere, som en del av arbeidet med å redusere karbonutslipp og oppfylle internasjonale miljøkrav som Fuel EU Maritime og EU ETS.

Seilene ble montert ved EDR Antwerp Shipyard, og er skreddersydd for å passe de spesielle behovene til et kjemikalietankskip. De fire seilene ble montert på bare to dager uten å forstyrre skipets vanlige drift. Prosjektet er et samarbeid mellom Odfjell og teknologiselskapet bound4blue, som sammen har utviklet en løsning som unngår omfattende ombygging av skipet. 

 

Oppdateringer09. mars 2025

Pressevakt +47 917 21 575

For henvendelser fra presse, ring: +47 917 21 575

Press enquiries: +47 917 21 575

Oppdateringer24. februar 2025

Organisasjonsendringer i Norges Rederiforbund

Fra mandag 24. februar blir Gabrielle Legrand Gjerdset direktør for politikk og kommunikasjon i Norges Rederiforbund. Avdelingen har ansvar for forbundets næringspolitiske arbeid, samt det strategiske og operative kommunikasjonsarbeidet. Gjerdset vil håndtere henvendelser fra presse. 

Christine Korme blir direktør profilering, med ansvar for å videreutvikle og ytterligere styrke forbundets strategiske arbeid med profilering og møteplasser. Rederiforbundets møteplasser og nettverk er helt sentrale i samspillet med medlemmer, næringen, media og samfunnet og utgjør en viktig del av forbundets helhetlige profil.

Hovedansvaret for klimaarbeid og bærekraft (ESG) overføres til vår internasjonale avdeling, noe som innebærer at Heidi Kaspara Kilemo og Margrete Eilertsen blir en del av avdelingen for internasjonalt samarbeid og klima. Kompetanse- og rekrutteringsarbeidet flyttes til den nye avdelingen for politikk og kommunikasjon, noe som innebærer at Karin Gjerløw Høidahl blir en del av denne avdelingen.

Oppdateringer17. januar 2025

Verdens første skip med fullskala karbonfangstsystem om bord

Solvang ASAs Clipper Eris, verdens første skip med fullskala-anlegg for karbonfangst- og lagring om bord, forlot dokken til Seatrium 16. januar . 

– Karbonfangst om bord kombinert med eksisterende renseteknologi er et betydelig steg på veien mot å avkarbonisere deep sea-flåten. Dette fremstår som en av de mest lovende løsningene for fremtidens skip, sier Edvin Endresen, administrerende direktør i Solvang ASA i en pressemelding. 

Solvangs Clipper Eris er det første skipet som er utstyrt med et fullskalasystem for karbonfangst og -lagring om bord. Anlegget renser eksosen, noe som reduserer CO2-utslippene med opptil 70 prosent. CO2 lagres deretter i tanker på dekket for videre transport til lagring eller gjenbruk.

Prosjektet er et samarbeid mellom Solvang, Wärtsilä, MAN Energy Solutions og SINTEF. Solvang har allerede syv nye fartøyer under bygging, alle designet og klare for installasjon av karbonfangtsanlegg. Rederiet mottok støtte fra Enova i 2023, som gjorde det mulig å starte pilotprosjektet med Clipper Eris.

Skipet har de siste månedene vært i tørrdokk for ombygging, og 16. januar presenterte prosjektteamet skipet i Singapore. Av mannskapet på 20 som seiler Clipper Eris fra Singapore, er seks tidligere elever ved Norwegian Training Center i Manilas kadettprogram. Les mer om kadettprogrammet her

Endresen peker på to avgjørende faktorer for å lykkes med karbonfangst i skipsfarten: global infrastruktur og reguleringer.

– CO2 kan resirkuleres og brukes i landbaserte industrier, men den globale infrastrukturen for utslipp må utvikles raskt. I tillegg må IMO implementere effektive reguleringer slik at de globale klimamålene for 2030 og 205 nås. Forutsigbarhet er nødvendig for at industrien skal investere i løsninger som reduserer CO2-utslipp, sier Endresen.

Les mer om Solvangs arbeid med utslippskutt her