Oppdatering23. mai 2023

Havila Foresight satte Mongstad-rekord

I begynnelsen av mai passerte Havila Foresight milepælen 2000 turer fra CCB Mongstad ut til feltene i Nordsjøen. 

Så langt en kjenner til ved CCB Mongstad er det ikke andre enkelt-skip som har samlet seg en slik Mongstad-erfaring. Rekorden ble markert med besøk om bord både frå basen, rederiet og fra Equinor som har hatt båten i arbeid siden den var ny i 2007.

Operations Director i Havila Shipping, Runar Smådal, trekker frem det jevnne, langvarige og gode arbeidet fra mannskap og skip.

- Det er jevnt arbeid og drift hele tiden, og vi er imponerte over mannskapet som leverer kvalitet hver eneste dag på rundtur etter rundtur. Det er resultatet av godt sjømannskap og gode rutiner om bord.

Også kaptein Runar Frøytun tek fremhever mannskapet som en suksessfaktor.

- Med så intens drift er det utfordrende å både sørge for både planlagt vedlikehold og rutekjøring, men det går bra når en har med seg et godt mannskap. Det er mannskapet som utgjør båten. Og så er det selvsagt avgjerønde at vi har god kommunikasjon med oppdragsgiver og rederi.

18 ganger rundt ekvator

I forbindelse med markeringen hadde Runar Smådal funnet frem kalkulatoren og lekt litt med tal.

Med utgangspunkt i 5596 dager på kontrakt for tidlegere Statoil og nå Equinor, så har Havila Foresight i snitt brukt 2,8 dager per tur – ut fra Mongstad til Trollfeltet, Oseberg, Gullfaks og tilbake. Da Havila Foresight passerte 1000 turer fra Mongstad, mente kapteinen om bord at dei også passerte ein million last (bulk og dekk), så da er en nok på over to millioner tonn ved passering av 2000 turer.

De 2000 turane tilsvarer nesten 390.000 nautiske mil eller 18 gonger rundt jorda ved ekvator.

Oppdateringer25. juni 2025

Are Gauslaa oppnevnt til å revidere maritimt regelverk

Advokat Are Gauslaa i Norges Rederiforbund er oppnevnt til et utvalg som både skal evaluere og revidere det maritime regelverket, som omfatter skipssikkerhetsloven, skipsarbeidsloven, NIS-loven og deler av sjøloven.

Lovutvalget er satt sammen av representanter med teknisk og juridisk kompetanse fra arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, myndighetene, akademia og næringen. Arbeidet skal ledes av advokat Gaute Kristian Gjelsten.

– Skipssikkerhetsloven kom i 2007 og skipsarbeidsloven i 2013. Etter at lovene trådte i kraft, har det vært en betydelig utvikling i maritim næring, blant annet innen digitalisering og grønn omstilling. Nye løsninger krever et oppdatert maritimt regelverk, som også kan stå seg over tid. Dette er viktig for at Norge skal fortsette å være en ledende sjøfartsnasjon. Norske skip skal være attraktive arbeidsplasser, og tilgangen på norsk maritim kompetanse er av stor betydning i et samfunnssikkerhets- og beredskapsperspektiv og for utviklingen av den norske maritime klyngen, sier fiskeri- og havministere Marianne Sivertsen Næss i en pressemelding. 

Utvalget skal levere sitt arbeid i form av en NOU til Nærings- og fiskeridepartementet innen 1. september 2027.

Les mer på nærings-og fiskeridepartementets nettsider.

 

Oppdateringer20. juni 2025

Enighet i flyteriggoppgjøret

Det er nå oppnådd enighet i meklingen mellom Rederiforbundet og arbeidstakerorganisasjonene Styrke, SAFE og De samarbeidende organisasjoner (NSOF og Dnmf).

Les mer her.

Oppdateringer17. juni 2025

Riggoppgjøret - meklingsfrist 20. juni 24:00 – første uttak er varslet

Som meddelt i informasjons 3. juni er partene innkalt til Riksmekling fredag 20 juni.

Rederiforbundet har nå mottatt plassfratredelsesvarsel fra det tre forbundene DSO, SAFE og Styrke som retter seg mot medlemsbedriftene Transocean og Odfjell med cateringbedriftene Aremark og 4 Services.

Innretningene som kan bli tatt ut i en eventuell konflikt fra 21. juni ut er:

  • Deepsea Bollsta, på kontrakt for OMV på Aasta Hansteen – leteboring (exploration drilling)
  • Transocean Enabler, på kontrakt for Equinor på Johan Castberg  - produksjonsboring og komplettering (production drilling and completion)
  • Transocean Encourage, på kontrakt for Equinor på Norne - produksjonsboring og komplettering (production drilling and completion)

En eventuell opptrapping fra gårsdagens plassfratredelse kan fremover varsles med fire (4) dagers frist.

Utfallet av meklingen vil bli kunngjort på www.rederi.no så snart Riksmekleren har avsluttet meklingen.

Oppdateringer03. juni 2025

Riksmekling i flyteriggoppgjøret 20. juni

Som informert om 20. mai ble det brudd i oppgjøret for ansatte på flyttbare innretninger mv. på norsk sokkel. Riksmekleren har nå mottatt plassoppsigelse fra DSO, SAFE og Styrke og nedlagt forbud mot arbeidsstans.

Parten er i dag innkalt til felles mekling hos Riksmekleren i Oslo fredag 20 juni med oppstart klokken 10:00 og frist til kl 24:00 den 20. juni. Dersom partene ikke kommer til enighet, kan det bli streik på sokkelen fra den 21. juni.

Bedrifter det er varslet plassoppsigelse for er: 4service Offshore AS, Akofs Norway Operations AS, Altera Infrastructure Production Crew AS, Aramark Norge Offshore AS, Archer AS, Cosl Offshore Management AS, Deep Sea Management AS, Dolphin Drilling Operations AS, Ess Mobile Offshore Units AS, Floatel Crew AS, Island Drilling Crewing AS, Island Offshore Crewing AS, Kca Deutag Modu Operations AS, Knutsen OAS ML AS, Knutsen OAS Offshore AS, Macro Offshore Crew AS, Noble Drilling Norge AS, OSM Offshore AS, Odfjell Offshore LTD, Odfjell Operations AS, Prosafe Offshore Limited UK, RTC Offshore AS, Saipem Drilling Norway AS, Seadrill Norway Crew AS, Shelf Drilling (norway) AS, Sodexo Mobile Units AS, Transocean Norway Operation AS, Atlas Cerno AS

Oppdateringer21. mai 2025

Flyteriggoppgjøret - brudd i forhandlinger med DSO, Styrke og SAFE

Det ble natt 21. mai dag brudd i mellomoppgjørsforhandlingene mellom Rederiforbundet  og de tre fagorganisasjonene DSO (samarbeid mellom Det norske maskinistforbund og Norsk Sjøoffiserforbund) Styrke og SAFE

– Etter en lang dag med forhandlinger lyktes vi dessverre ikke med å kommer til enighet med de tre forbundene i årets oppgjør og forhandlingene går nå videre til Riksmekleren, sier Geir Sjøberg, til daglig leder i AKOFS og oppnevnt forhandlingsleder i Norges Rederiforbund.

Forhandlingene omfatter ansatte på flyttbare innretninger, plattformboring på faste installasjoner og forpleining på norsk sokkel.