USA-tiltak kan få alvorlige konsekvenser for norske bilrederier

På sine første hundre dager som president har Donald Trump signert 147 presidentordre og vedtatt fem nye lover. Beslutningen i den såkalte 301-saken kan ramme norske bilskipsrederier spesielt hardt.

Höegh Aurora til kai

Bilskipet Höegh Aurora Foto: Höegh Autoliners 

På merkedagen for Trumps hundrede dag som president, deltok Knut Arild Hareide, adm. direktør i Norges Rederiforbund, og Andreas Enger, visepresident i forbundet og adm. direktør i Höegh Autoliners, på et innspillsmøte med fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Hovedtemaet for møtet var konsekvensene av United State's Trade Representatives (USTR) beslutning om å innføre avgifter for skip i internasjonal fart som anløper USA.

Amerikanske myndigheter ønsker å redusere avhengigheten av Kina og gjenoppbygge amerikansk skipsbygging og sjøtransport. Et av virkemidlene de å ilegge høye anløpsavgifter for skip med tilknytning til Kina. Rederiforbundet har ved flere anledninger advart mot konsekvensene av en slik politikk.

Avgiftene er imidlertid noe moderert etter en høringsrunde i slutten av mars, der blant andre norske myndigheter avga høringsinnspill.

– Jeg vil gi honnør til norske myndigheter for deres aktive innsats i å løfte de skadelige konsekvensene dette ville fått for verdens handelssystemer og ikke minst amerikanske interesser, sier Knut Arild Hareide, adm. direktør i Norges Rederiforbund.

Bilfrakten rammes hardere

Samtidig har det for bilfraktrederiene utviklet seg til det verre. USTR innfører svært høye anløpsavgifter for alle bilskip, uavhengig av hvor de er bygget. Beslutningen rammer norske interesser spesielt hardt.  

USA er i dag verdens største importør av biler fraktet sjøveien. Norge er, sammen med Japan, verdensledende innen transport av biler og rullende last.

– Norskeide bilskip inkluderer også amerikanskflaggede fartøy som frakter militært materiell for USA, samt norskflaggede skip som inngår i NATOs beredskap. Det er svært uheldig om denne avgiften reduserer flåtens tilgjengelighet over tid, både for USA og allierte, sier Hareide.

For LNG-frakt, et annet segment hvor Norge er verdensledende, uttrykker USTR en langsiktig ambisjon om å overføre transporten til USA-bygde og -flaggede skip. Det er avgjørende at norske myndigheter fortsetter å engasjere seg i saken for å redusere skadevirkningene. Rederiforbundet vil avgi et nytt høringsinnspill gjennom det Internasjonale Rederiforbundet (ICS).

 Medlemmer kan finne mer informasjon her.