Regjeringen bommer med unødvendig klimakrav

Intensjonen i regjeringens forslag om krav til utslippskutt på norsk sokkel fra 2029 er god, men forslaget har svært usikker klimaeffekt. 

Knut Arild Hareide i dress og slips utenfor hovedinngangen til Rederiforbundet

- Vi støtter helhjertet målet om å redusere klimagassutslipp, og rederiene jobber med omstilling hver eneste dag. Norske rederier har verdens mest klimavennlige offshoreflåte, og reduserer utslippene gjennom bruk av ny teknologi og energieffektiviserende tiltak. Dette forslaget vil imidlertid ikke fremskynde den grønne omstillingen i offshorenæringen, men svekke norsk konkurransekraft, sier Knut Arild Hareide, adm.direktør i Norges Rederiforbund. 

Internasjonale klimakrav er langt mer ambisiøse  

Regjeringens forslag er en oppfølging av budsjettenigheten med SV i 2022 og Hurdalsplattformen fra 2021. Mens regjeringen har ventet med sine utredninger har det imidlertid blitt utarbeidet internasjonale regler med vesentlig større klimaeffekt. 

- Tiden har seilt fra forslaget. Siden Stortinget vedtok dette for flere år siden har norsk skipsfart blitt en del av EUs kvotehandelssystem, EU-regler for overgang til alternative drivstoff er snart innført, og FN (IMO) er i ferd med å vedta langt mer ambisiøse utslippsregler for verdens skipsfart. Et norsk offshorekrav vil gi et tredje nivå med regler på samme område. Vi blir med andre ord trippelregulert, sier Hareide.  

Norges Rederiforbund har jobbet for å få skipsfarten med i EUs kvotehandelssystem, og fra i år betaler norske rederier for sine utslipp i Europa i form av kvotekjøp. Rederiforbundet krever også at Norge skal innføre FuelEU-regelverket for alternative drivstoff samtidig med EU, en avklaring som myndighetene fortsatt ikke har gitt. Rederiforbundet jobber også sammen med norske myndigheter for å etablere en global pris på klimagassutslipp gjennom IMO. 

- Vår næring er internasjonal, og norske offshoreskip tar oppdrag på sokler over hele verden. Det er derfor viktig med globale regelverk for utslippskutt innen skipsfart. Vi er derfor en pådriver for at IMO i oktober lander de globale utslippsreglene, sier Hareide.  

Svekker norsk konkurransekraft 

Særnasjonale regelverk svekker norsk konkurransekraft. Kravet vil treffe norske rederier hardest siden disse står for hoveddelen av aktiviteten på norsk sokkel.  

- Vår næring har stort fokus på å redusere utslipp og drive mest mulig energieffektivt. Forslaget fra regjeringen kommer ikke inn på hvordan et særnorsk regelverk vil samspille eller overlappe med internasjonale krav. Dette gir oss økt rapporteringsmengde i en tid der EU jobber med å forenkle rapportering for å styrke konkurransekraften. Forslaget er derfor like dårlig næringspolitikk som det er klimapolitikk, sier Anne Jorunn Møkster, adm. direktør i Simon Møkster Shipping og leder for Rederiforbundets offshoregruppe. 

Fakta om den norske offshoreflåten

  • Offshoreflåten i Rederiforbundets medlemsmasse består av ca. 350 fartøy. Disse tar oppdrag på sokler over hele verden. For eksempel er hvert fjerde fartøy på brasiliansk sokkel kontrollert av norske rederier.  
  • Tall fra Konkraft viser at offshorefartøy på kontrakt på norsk sokkel allerede har redusert sine utslipp betydelig. I perioden 2008–2023 falt utslippene i de fire kjernesegmentene (forsynings-, beredskaps-, IMR- og ankerhåndteringsfartøy) med om lag 31 prosent.  
  • Rederiforbundets medlemsflåte er ledende i opptak avalternativt drivstoff. I forbundets medlemsflåte er opptaket på 15 prosent. For verdensflåten er andelen 2 prosent. (DNV Maritime Forecast 2050 og Rederiforbundets konjunkturrapport 2025)