Ny handelsavtale med MERCOSUR gir store muligheter for norsk skipsfart og næringsliv
Regjeringen har kunngjort at Norge, gjennom EFTA, inngår en bred handelsavtale med MERCOSUR. Det vil styrke norsk næringslivs muligheter i et marked med 270 millioner mennesker.

Både president Harald Fotland og adm. direktør Knut Arild Hareide er fornøyde med den nye MERCOSUR-avtalen.
Etter åtte år med forhandlinger er endelig en handelsavtale mellom EFTA og MERCOSUR klar. Det er Harald Fotland, president i Norges Rederiforbund,og adm. direktør i Odfjell SE svært fornøyd med:
- Blant de mange lyspunktene i avtalen er for eksempel at Brasil forplikter seg til å fjerne den såkalte fyrlyktavgiften innen to år. Det kan fremstå som en detalj, men for hvert anløp har altså EFTA-registrerte skip betalt en egen avgift. Med mange tusen anløp er det klart at dette har vært en høy kostnad for rederier som ofte anløper havner i Brasil, slik som Odfjell SE.
Ikke minst påpeker Fotland hvor viktig avtalen er i dagens geopolitiske bilde.
- Internasjonalt samarbeid har blitt viktigere, slik ting utvikler seg. I avisene leser vi mye om handelskrig og tollskvis, men det er altså rom for å jobbe for fremoverlent handelssamarbeid. Det er et lyspunkt for en global næring som skipsfarten, og for Norges åpne økonomi, sier Fotland.
Knut Arild Hareide, adm. direktør i Norges Rederiforbund er også positiv til avtalen.
- Dette er svært gode nyheter for norsk næringsliv. MERCOSUR er et stort og viktig marked, for norsk skipsfart og for norsk næringsliv for øvrig. Med denne avtalen får vi enda bedre muligheter for eksport og samarbeid. Handelsavtalen har vært høyt på ønskelisten fra våre medlemmer og har hatt høy prioritet for oss. Da er det gledelig at regjeringen har fått på plass en avtale.
I Regjeringens pressemelding fremkommer det at «Avtalen gir markedsadgang og likebehandling for en rekke maritime tjenester samt forpliktelser om at MERCOSUR skal trappe ned enkelte handelshindringer overfor norske tilbydere»
- Vi er spesielt glade for at avtalen gir bedre vilkår for maritime tjenester og energitjenester. Norske maritime aktører kan nå i større grad konkurrere på samme fot som andre. Brasil forplikter seg også for første gang til en maritim avtale med Norge. Gitt at Brasil har seilt opp til å bli et av våre viktigste markeder, er dette svært positivt for den norske maritime klyngen, sier Hareide.