Klimameldingen 2035: Ambisiøse klimamål må følges opp med politiske tiltak

Norges Rederiforbund støtter regjeringens ambisiøse mål, men om målene skal nås må de følges opp med et virkemiddelapparat for oppskalering av grønn teknologi og globale reguleringer.

Bow olypmus med fire seil på

"Bow Olympus" energieffektiviserer seilasen ved hjelp av seil. Foto. Odfjell SE

– Vi stiller oss bak de ambisiøse målene Norge har satt. Vi står for utslipp opp mot 28,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter globalt, det tilsvarer like mye som 60 prosent av hele Norges nasjonale utslipp. Derfor er det viktig for oss å følge opp, sa Knut Arild Hareide, adm. direktør i Norges Rederiforbund i høringen av regjeringens klimamelding i Stortingets energi- og miljøkomité.  

Rederiforbundet er positive til at grønn skipsfart fremheves som et prioritert satsingsområde i klimameldingen 2035. Det er et viktig signal om regjeringens prioriteringer og næringens rolle i det grønne skiftet.  

Virkemidler for oppskalering av grønn teknologi  

Et av de viktigste virkemidlene for Rederiforbundets medlemmer er Enova. Selv om det er en ny styringsavtale på plass, må man nå sørge for at det utvidede mandatet reelt sett blir fulgt opp. Den nye avtalen åpner for å støtte moden teknologi i umodne markeder, i tråd med hva næringen har etterspurt over tid. 

– Vi trenger større skaleringsmuligheter. Norge har den grønneste flåten i verden. Selv om vi ligger lengst fremme, er vi langt fra å nå de klimamålene Norge, og næringen selv har satt oss, sa Hareide.  

Rederiforbundet fremhever også NOx-fondet som et tiltak som har gitt gode resultater, og ber om at det forlenges frem til 2030.  

Internasjonal regulering 

For en internasjonal næring som skipsfarten er det spesielt viktig med internasjonale regelverk. Norges Rederiforbund jobber opp mot IMO som vårt regulatoriske organ på FN-nivå.  

– I vår næring er jeg sikker på at vi får til det teknologiske skiftet, utfordringen ligger i å få til en regulering som treffer alle. I IMO har Norge nå vært med på å fremforhandle en enighet om tiltak som skal være med å ta den globale skipsfarten mot null i 2050. Nå er det viktig at den blir endelig vedtatt i oktober.