Kadetter ryddet olje etter forlis

Da tankeren M/T Princess Empress sank utenfor kysten av Batangas på Filippinene nylig, deltok 40 kadetter fra Norwegian Training Centers (NTC) kadettprogram aktivt i ryddingen under krevende forhold. Skipet var lastet med 800 000 liter industriell olje.
 

 ­– Det finnes ingen bedre skole for kommende offiserer enn å få være med på en slik operasjon, for å lære om konsekvenser, beredskap, miljø og risiko. Denne erfaringen er uvurderlig, sier administrerende direktør ved NTC i Manila Jo Even Tomren.  

Skipet fikk problemer og sank utenfor øya Oriental Mindor som ligger sør for byen Batangas. I samme by samarbeider NTC og Norges Rederiforbund med Lyceum of the Philippines University (LPU) om to bachelorprogrammer for kadetter.

Tilbød raskt hjelp

Da NTC hørte om forliset, kontaktet senteret den norske ambassaden umiddelbart og tilbød to klasser med kadetter og et par ledere fra LPU til opprydningsarbeid. Kystvakten hadde stort behov for hjelp og den norske ambassaden opprettet kontakt med rette myndigheter. - Vi var de første og de eneste som hadde tilbydd hjelp, forteller Tomren. - I tillegg sa vi at vi også kunne bidra finansielt, dersom det var behov for utstyr. Etter hvert fikk også Filippinene ytterligere hjelp fra Japan.

Stolt av kadettene

Tomren legger ikke skjule på at han er stolt over jobben kadettene gjorde under det som viste seg å være svært krevende forhold. Det var varmt, utfordrende flo og fjære forhold, sterk strøm og vind i tillegg til at infrastrukturen for å utføre slike operasjoner effektivt er fraværende. I to dager drev kadettene med mer eller mindre kontinuerlig oljerensing og vasking. 21 store sekker med oljeabsorberende matter og 5 store sekker med annet oljetilgriset avfall ble fjernet.

 – På Filippinene har NTC og Rederiforbundet en tradisjon for å bidra raskt og med det vi har tilgjengelig. Vi må kunne si at vi er «kjent» for det her i landet.  NTC har erfaringer fra annet hjelpearbeid og kompetanse til å bidra i en slik type opprydding.  Å bidra på denne måten er social responsibility i praksis, sier Tomren.