«Höegh Esperanza» til Tysklands første LNG-terminal

Tyskland har åpnet sin første flytende gassterminal. Her spiller norskeide «Höegh Esperanza» en sentral rolle.

«Höegh Esperanza» ankommer Wilhelmshaven.

«Höegh Esperanza» ankommer Wilhelmshaven. Foto: Dirk Pohlmann

I desember åpnet Tysklands forbundskansler Olaf Scholz landets første LNG-terminal i Wilhelmshaven. 

Få dager etter at Russland invaderte Ukraina i februar i år vedtok tyske myndigheter å bygge én LNG-terminal i Wilhelmshaven og én i Brunsbüttel. Siden ble det utvidet til fem terminaler. Byggearbeidene i Wilhelmshaven startet i juli og ble sluttført i midten av november. 

Norske Höegh LNG har signert en tiårig time charter-kontrakt med det tyske forbundsdepartementet for økonomi og klima for FSRUen «Höegh Esperanza» for bruk i Wilhelmshaven. 

 Fartøyet skal opereres av Uniper på vegne av den tyske staten. Höegh LNG skal levere fartøyer til ytterligere to terminaler, her skal «Höegh Gannet» og «Neptune» benyttes. 

- Vi er veldig glade og beæret over å signere en time charter-avtale med tyske myndigheter, og ser frem til å samarbeide tett med Uniper i Wilhelmshaven, sier administrerende direktør Erik Nyheim i Höegh LNG i en uttalelse. 

Administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund er imponert over at terminalene er bygget i rekordtid. 

- Dette er et godt eksempel på hvordan norske rederier bidrar til å trygge energisikkerheten i Europa og øke leveringskapasiteten til det europeiske gassmarkedet, sier Solberg. 

De tre fartøyene Höegh LNG leverer har en kombinert regasifiseringskapasitet på 17,5 kubikkilometer naturgas (BCM) – en tredjedel av de 50 BCM-ene Tyskland importerte fra Russland i fjor. 

I løpet av siste halvår 2023 skal det åpnes ytterligere fire statlige LNG-terminaler i tillegg til en privateiet terminal 

Til sammen har terminalene potensial for å levere 30 milliarder kubikkmeter med gass i løpet av 2023, tilsvarende en tredjedel av landets totale gassebehov. 

Terminalen tilknyttet «Höegh Esperanza» starter sine leveranser allerede 22. desember.